Manapság a nyomtató, így a nyomtató toner az egyik legtöbbet használt irodaszer. Ezért különösen nagy körültekintésre van szükség akkor, amikor a nyomtató kellékanyag vásárlásán a sor. Ha ugyanis rosszul választunk, vagy minőségbeli vagy technikai problémák jelentkezhetnek a munka során. Ez pedig komoly anyagi veszteséget és időkiesést is okozhat.

Ezért igyekszünk útmutatást adni a következőkben, hogy nyomtató toner vásárlása esetén mire érdemes figyelnünk!

Fekete vagy színes nyomtató tonert válasszunk?

Ezt a kérdést főként a felhasználási terület határozza meg. Ha olyan irodában dolgozunk, ahol csupán szöveget nyomtatunk, akkor valószínűleg elegendő lesz, ha fekete patront vásárolunk.

A fekete toner olcsóbb, mint a színes, ami az irodai környezetben nem elhanyagolható tényező. Amennyiben színes patront vásárolnánk, úgy elsőként győződjünk meg róla, hogy készülékünk támogatja-e a színes nyomtatást, ugyanis a kereskedelmi forgalomban vásárolhatunk kizárólag fekete-fehér nyomtatót is.

Érdemes tudni, hogy a színes nyomtató toner drágább, de általában érvényes, hogy fekete festéket (finom port) is tartalmaz, így ez kissé képes ellensúlyozni az árkülönbséget!

Ismerjük meg a nyomtató patron méretét!

A toner patron mérete márkától és terméktől függően is eltérő lehet. Tényleges fizikai értéket a felhasználói kézikönyvben találhatunk, azonban a legtöbb esetben elég, ha megkeressük a nyomtató pontos megnevezését, számát. Ezt szintén a kézikönyvben, valamint a nyomtatóra ragasztott matricán találhatjuk meg.

Miután megvan a készülék pontos modell száma, rákereshetünk online – ezt itt is megtehetjük – , vagy odaadhatjuk egy kereskedőnek, hogy biztosan megfelelő, kompatibilis tonert találjunk. Manapság a gyártók igyekeznek egységesíteni a saját tonereiket, tehát nagy rá az esély, hogy ami az egyik készülékbe alkalmas, az jó egy másik, hasonló típusú készülékbe is.

Válasszunk az OEM, az utángyártott és az újrafelhasznált között!

Összességében háromféle forrásból tudunk patront vásárolni. 

  • Az OEM (Original Equipment Manufacturer) az eredeti, az adott termék gyártója által készített és forgalmazott patron. Általában ez a legjobb minőségű, azonban ez a legdrágább is.

  • Az utángyártott partront harmadik fél készíti, így olcsóbb is. Lehetséges, hogy minőségben gyengébb. De itt is találhatunk megbízható gyártókat.

  • Az újrafelhasznált nyomtató toner patronok korábban elhasznált társaik kitisztított, felújított verziói. Ezek az OEM-nél olcsóbbak, minőségben viszont megközelítik az eredetit. Már amennyiben megbízható gyártótól vásárolunk. Mi, az Írókéz irodaszer webáruházban Európa egyik vezető “toner újragyártójától” szerezzük be a termékeket. Erről részletek itt. Ezeknek a festékeknek egyébként az áruk és a minőségük mellett további előnyük, hogy nagyon környezettudatos megoldásnak minősülnek.

Ismerjük meg a toner teljesítményét!

Vásárláskor fontos tényező az adott termék nyomtatási teljesítménye, ez lényegében a nyomtatható oldalak számát jelenti. Értelemszerűen nekünk itt a nagyobb érték jobbat jelent. Választásnál jó, ha figyelünk a részletekre. Nem mindegy, hogy a megadott mennyiség mekkora lapra vonatkozik, milyen gyakori használatra, milyen páratartalomra, hőmérsékletre.

Figyeljünk a garanciára!

A garancia is egy lényeges tényező lehet. Érdemes észben tartani, hogy az OEM verziókra általában megfelelő jótállás van, míg az utángyártottra és az újrafelhasználtakra lényegesen kevesebb. Bár ez sem általános érvényű, hiszen a nálunk kapható újragyártott tonerekre a gyártó vállal garanciát. Úgyhogy csak ajánlani tudjuk ezeket a kellékanyagokat. Olcsók, minőségi munkára képesek és garantáltan működőképesek.

Forrás: irokez-irodaszer.hu