Érdemes megfontolni használt fénymásoló rendszerbe állítását mivel számos, elsődlegesen gazdaságossági előnye van egy-egy újjal szemben. De mire is kell figyelni használt másoló vásárlásakor?

  1. Ami szembetűnő, maga a készülék fizikai megjelenése. Nem elvetendő, de ez nem elég! Láttam már 10 éves fénymásolót, amiről egy laikus nem nagyon mondta volna meg, hogy az már nem kiskamasz korban van. Mivel a használt másolóknaknincs forgalmijuk, így nehezebb a koruk meghatározása. A neten rákeresve a pontos típusra találhatunk utalásokat a kérdéses sorozat korára. De a legjobb azonnal rákérdezni. A korrekt kereskedő megfelelő tényekkel képes alátámasztani az állítását.
  2. Mennyi másolatnyomat készült vele, mennyi a gyári élettartalma a berendezésnek. Akár az autóknál, sajnos itt is előfordulhatnak visszafele pörgő számlálók. :-S Az ilyen visszapörgetett számlálójú készülékeket nagyon nehéz kiszűrni, csak az adott típushoz értő szakembereknek van esélye rá, de nekik sem mindig.
    Vannak másológépek, amelyek rendelkeznek az elektronikus számlálón felül mechanikus számlálóval is. Az ilyen berendezéseknél, ha belenyúlnak a számláló állásba, az érinteni fogja a mechanikus számlálót is, ami viszont árulkodó lehet. Árulkodó, mert akár az autóknál itt sem állnak majd a számok egy vonalban.
    De vannak olyan használt másolók is, amiknél nem lehet kérdés a számláló állás valódisága. Ilyenek pl.: a KonicaMinolta készülékek. Azok számlálóit nem lehet manipulálni. Vagy a valóst mutatja, vagy ha belenyúltak akkor nullán áll, amihasznált másoló esetében amúgy is elég érdekes lenne. Ami a gyári élettartamot illeti, megint csak nehéz dió, de egy korrekt kereskedő megfelelő tényekkel ezt is képes alátámasztani.
  3. Mikor esedékes a készüléken nagy karbantartása. Mint az autóknál afénymásolóknálmultifunkciós eszközöknél is vannak szerviz ciklusok. Van, amikor csak „olajcsere”, de van amikor „vezérmű szíjat” kell cserélni. A kérdés ez mikorra tehető, mivel ennek jelentősebb anyagi vonzatai vannak. A megoldás, az adott márka hivatalos partnerénél érdeklődni a szerviz ciklusok felől, de egy korrekt kereskedő megfelelő tényekkel ezt is képes alátámasztani.

Mindezektől a kellemetlenségektől mentesülhet, ha olyan partnert keres, aki nemcsak forgalmazza a használt másolót, de egyben képes annak üzemeltetésére. Megbízni az eladót, hogy továbbiakban, mint szolgáltató a tőle vett használt másolót szerződés keretein belül üzemeltesse, mint két legyet egy csapásra. Egy, biztos lehet benne, megfelelő, manipulációktól mentes készüléket tudhat birtokában. Kettő, a szerződéses üzemeletetés élettartam végéig szóló garanciát jelent, kockázatmentessé téve egy felújított berendezés rendszerbe állítását, ráadásul jóval kevesebb beruházási költséggel.

 

Forrás: olcsóbbnyomtatás.hu